Tenuta Stella, Friuli (Venezia Giulia)

7Vini har fundet en ny stjernevingård i dobbelt forstand: Tenuta Stella er vores seneste topproducent, der blev valgt under en vintur til Collio i Friuli regionen i det nordligste Italien på grænsen til Slovenien i oktober 2021. Og Stella betyder stjerne på italiensk. Blandt 6 andre fremragende vingårde var vi hurtig til at beslutte, at vi skulle samarbejde med Stella, og vi fik den første palle hjem måneden efter. Tenuta Stella er som de fleste i Collio-området en mindre Cantina med en spændende udvikling siden starten i 2010. Vingården ledes til dagligt af parret Alberto Faggiani og Erica Barbieri (med Erica som winemaker m.m.) På fornem vis lykkes det allerede at score en 3 glas vin i Gambero Rosso for deres Friulano 2018! Efter opkøb af naboens vinmarkeder i 2020 producerer de 40-50.000 flasker på ca. 12 ha – hovedsageligt økologisk hvidvine og lidt rødvin.

Tenuta Stella producerer nogle meget velsmagende og fyldige vine af høj kvalitet inkl. en orangevin (den første i vores sortiment). Vinene er terroir baserede og næsten alle økologiske – primært baseret på de spændende lokale druer Ribolla Gialla, Friulano, Schioppettino og Refosco. Vinmarkerne står flot på de stejle skråninger i Scrio i 150 – 270 m. højde med udsigt til Slovenien et par hundrede meter væk.

Vi har valgt at hjemtage ikke mindre end 6 vine fra Stella. Her får du udtryksfulde vine med dejlige smagsnuancer, mineralitet, fin syrebalance – alle meget elegante vine, der ikke ligner noget vi ellers har i sortimentet. Områdets enestående mikroklima og jordbundsforhold, bl.a. den specielle ”Ponca” lerjord/sandsten (der stammer fra gammel havbund) samt minimal intervention, gør Collio til et af de bedste hvidvinsområder i Italien og Europa. Vinene ligger alkoholmæssigt i den lave ende. Det bliver ikke meget bedre – og så til meget rimelig prisJ

Tenuta Stella, Friulano Bio, DOC

Friulano druen, der også tidligere hed Tokai, er en perfekt drue til at skabe aromatisk hvidvine med god fylde og fine frugtnoter, bl.a. citrus, grapefrugtskal og blomsternoter af violet, der efterfølges af mandler i fin balance med mineralitet, terroir og friskhed. Et super glas vin til mange formål. Vinen fermenteres på ståltanke og ligger yderligere op til et år på ståltanke inden frigivelse. Denne Friulano vil være ideel til såvel aperitif/aperitivo som til forskellige fisketyper, skalddyr eller pastaretter med fisk og/eller grøntsager, supper mv.

Druer: 100% Friulano
2-3 glas i Gambero Rosso
Alkohol:13.5%
https://www.tenutastellacollio.it/en/

Tenuta Stella, Ribolla Gialla Bio, DOC

Tenuta Stellas Ribolla Gialla hvidvin repræsenterer selve udtrykket af en Collio hvidvin med den elegante gyldne farve, runde og fyldige smag med nuancer af æbler og pærer – tilsat lidt krydderier af safran og vanilje. En fantastisk sammensætning, der samtidig med fin mineralitet og syrebalance gør hvidvinen helt unik og en stor nydelse til enhver anledning. Fermentering starter spontant i ståltanke og efterfølges af 10 md. lagering med 40% på tonneau egetræsfade og 60% i ståltanke. Vinen passer perfekt til alle typer fiskeretter (også fint til røget fisk, f.eks. varmrøget laks), grillede grøntsager, tærter, fjerkræ, velhængte skinker og markante ostetyper mv. Vinen kan fint gemmes 6-7 år og vil få endnu mere karakter med alderen, hvilket jo kendetegner store hvidvine.

Druer: 100% Ribolla Gialla
2 Glas i Gambero Rosso
Alkohol: 13%
https://www.tenutastellacollio.it/en/

Tenuta Stella, Ribollo Gialla Riserva Bio, DOC

Vinen er den første egentlige orangevin i vores sortiment og er helt ny vintype hos Stella. Her får man en fin kombination af en karakfuld hvidvin og lettere orangevin (snarere mørkegul), der aldrig bliver for oxideret i smagen og dermed mister de fine frugtagtige noter, hvor også brændt/kandiseret sukker, nødder og terroir kommer så fint frem. Dette er en vin, der skal prøves, hvis du har lyst til at opleve den nye vintrend, som hastigt er på fremmarch – ikke mindst i Collio området (center for orangevine i Italien).

Vinen fermenteres med drueskallerne i op til 30 dage (lang maceration) og ligger derefter 22 md. på fad. Vinen er helt sin egen på den gode måde og passer fint til mange lettere retter men er samtidig dejlig som aperitif med lidt blandede ristede nødder el lign. Vinen kan fint gemmes op til 8-10 år.

Druer: 100% Ribolla Gialla
2 Glas i Gambero Rosso
Alkohol: 12.5%
https://www.tenutastellacollio.it/en/

Tenuta Stella, Sdencina Rosso Bio, IGT

Tenuta Stellas rødvin lavet på de lokale druer Schioppettino og Refosco samt Merlot er en overraskende og meget velsmagende vin: Kombinationen af Schioppettinos lethed, Refoscos mere bastande karakter og Merlots rundhed frembringer en dejlig let drikkelige rødvin med god struktur. Der er masser terroir, fin balance mellem blide tanniner og frugtnoter af skovbær, et snert krydderi og lidt lakrids i smagen.

Fermentering sker spontant på franske egetræsfade. Derefter lageres vinen i ca. 20 md. på hhv. 60% tonneau og 40% barriques. Vinen kan fint drikkes nu og gemmes op til ca. 7 år. Vinen passer perfekt til mange kødretter, vildt eller lettere aperitivo retter med salami, skinke og gode oste og vil være en klassiker til den velkendte pastaret parpadella med anderagout mv.

Druer: 50% Schioppettino, 15% Refosco og 35% Merlot
2 Glas i Gambero Rosso
Alkohol: 13.5%
https://www.tenutastellacollio.it/en/

Tenuta Stella, Pinot Nero, DOC

Her er tale om Tenuta Stellas top rødvin lavet på 100% Pinot Noir fra nyindkøbte marker med 57 år gamle vinstokke, der er i omlægning til økologi nu. Det er en meget elegant rødvin med både den lethed, som kendetegner Pinot Noir, men også de gode fyldige frugtnoter (bl.a. sorte kirsebær) og lidt krydderi. Det afsluttes med en lang eftersmag med blide tanniner, hvor man også fornemmer terroir med mineralitet og friskhed.

Vinen fermenteres på franske egetræsfade og lageres derefter på hhv. 60% tonneau og 40% barriques i op til 10 md. (neutralt egetræ). Med denne vin får man et super glas vin til de anledninger, hvor der skal serveres noget særligt. Prøv den med f.eks. svamperisotto, pasta med trøfler – eller en anden favorit som grillet tunsteak. Vinen passer også til fjerkræsretter, vildt eller prosciutto crudo el. lign. og til flere grøntsagsretter. Vinen kan nemt gemmes 8-10 år, men kan man vente på det?

Druer: 100% Pinot Noir
2 Glas i Gambero Rosso
Alkohol: 13%
https://www.tenutastellacollio.it/en/

Tenuta Stella, Ribolla Gialla, Brut Met. Classico

En fremragende frisk Spumante lavet på Champagne metoden (méthode classico) på den lokale Ribolla Gialla drue. Det er en frisk og elegant Spumante med livlige frugtnoter med snert af hvide ferskner, æble, hasselnødder og citrus forenet med fine bobler. Vinen fermenteres på ståltanke og ligger derefter på flaske med gærrester i min. 24 md. En elegant vin, der passer til mange anledninger og fint matcher skaldyrsretter, tærter, aperitivo – eller en gourmet pizza (Stella’s overraskende anbefaling) – tænker specielt hvide pizzaer.

 

Druer: 100% Ribolla Gialla
2 Glas i Gambero Rosso
Alkohol: 12%
https://www.tenutastellacollio.it/en/