Fratelli Pardi, Montefalco, Umbria

På vores research tur til Umbrien og Marche i sommeren 2018 var vi især på jagt efter den helt rigtige Sagrantino-producent. Montefalco i det centrale Umbrien er centrum for Sagrantino, hvor man med vinområdets begrænsede størrelse forholdsvis let kan besøge en del producenter på kort tid. Vi havde nøje udvalgt listen af topproducenter. Der var mange super vine, men efter flere panelsmagninger og et besøg i Danmark faldt valget på brødrene Pardi – en mindre producent med en lang Sagrantino historie, der oprindeligt går tilbage til 1919. Senere overtog tekstilproduktion familiens fokus og druerne blev hovedsageligt solgt videre. Først i 2002 åbnede man egen vinproduktion igen i de nuværende bygninger – og tradition videreføres nu i fjerde generation med stor anerkendelse.

Vingården ligger som den eneste meget tæt på centrum af Montefalco med kun 11 ha marker næsten inde i byen. Et besøg værd! Sagrantino’ens kraftige tanniner kan være svære at tæmme, men for Pardi er det lykkes flot – og deres Sagrantino er ved frigivelse allerede meget drikkelig (nogle andre producenter kan kræve 10+ år før de virkelig åbner op;) Udover Sagrantino DOCG har vi valgt at hjemmetage den let drikkelige Rosso di Montefalco og to hvide vine på Grechetto og Trebbiano druer. For ikke at glemme topvinen Sacrantino Sagrantino DOCG, som gentagne gange har opnået 3 glas i Gambero Rosso. Pardi producerer kun ca. 56.000 fl. årligt og ønsker at være så naturlige i produktionen som muligt (med minimal tilsætning af sulfitter). Pardi er en vingård som flere eksperter vurderer har et endnu større potentiale, og vi derfor stolte af at have dem i folden. Er man til elegante vine med stor kraft, harmoni og struktur skal man prøve Sagrantino vineneJ

Colli Martani Grechetto DOC

En dejlig hvidvin med mere fylde og lidt cremet i glasset. God balance i de afdæmpede frugtnuancer med bl.a. mandler. Fermentering over 20 dage ved kontrolleret temperatur og nogle måneder på flaske. Drikkes bedst ung – gerne med fede fisk- og skaldyrsretter samt vegetarretter, fjerkræ el. lign. Kan godt ligge nogle år, hvor vinen vil miste lidt af syren for samtidig at blive mere afrundet og moden. Drikkes ved ca. 10c.

Druer: 100% Grechetto
1-2 Glas i GR (afhængig af årgang)
Indhold: 0,75l, Alkohol 14,5%
Webside: www.cantinapardi.it 

Trebbiano Spoletino DOC

Her er der tale om en dejlig frisk hvidvin på Italiens mest dyrkede drue Trebbiano. Hos Pardi bliver det til en fin balanceret vin med frugtige noter af pærer, æbler og måske lidt cider, mandler – og en passende syre. Høstes ult. August til primo september. Fermentering i ca. 20 dage og derefter nogle md. på flaske inden vinen frigives. Passer perfekt til fiskeretter, sushi, grøntsagsretter eller et glas inden maden. Drikkes godt afkølet 8-10c.

Druer: 100% Trebbiano Spoletino
1-2 Glas i Gambero Rosso (afhængig af årgang)
Indhold: 0,75l, Alkohol: 14%
Webside: www.cantinapardi.it

Spoleto Trebbiano Spoletino, DOCG

Her er der tale om en dejlig fyldig og frisk hvidvin på Italiens mest dyrkede drue Trebbiano. Hos Pardi bliver det til en fin balanceret vin med frugtige noter af pærer, æbler og måske lidt cider, mandler – og en passende syre. Efter fermentering ligger vinen 8 mdr. på sur-lie inden den hældes på flaske og modner i 9 mdr. inden frigivelse.

Vinen passer perfekt til fiskeretter, ravioli med ricotta ost, sushi, grøntsagsretter eller et glas inden maden. Drikkes godt afkølet ved 10-12 grader. Dette er en meget velsmagende vin af høj kvalitet til en fornuftig pris.

 Druer: 100% Trebbiano Spoletino
2 glas i Gambero Rosso
Indhold: 0,75 l, Alkohol: 14%
Webside: www.cantinapardi.it

Montefalco Rosso DOC

En dejlig let drikkelig rosso med gode frugtnoter af mørke bær, der passer fint til hverdagen og de fleste middagsretter. Traditionen tro består Montefalco rosso hovedsageligt af Sangiovese (70%) med 15% Sangrantino og 15% Cabernet og Merlot. Denne druesammensætning giver en meget harmonisk vin med god balance, flot rød farve, syre og fin eftersmag, hvor man klart fornemmer Sangiovesens nuancer. Efter fermentering ligger vinen først på barriques og evt. store fade i 12 md., hvorefter 6 md. på ståltanke og nogle md. på flaske. Drikkes bedst ung men kan også gemmes nogle år. Åbnes i god tid inden servering.

Druer: 70% Sangiovese, 15% Sagrantino, 15% Cabernet og Merlot
2 Glas i Gambero Rosso
Indhold: 0,75l, Alkohol 14%
Webside: www.cantinapardi.it

Montefalco Rosso Riserva, DOC

Traditionen tro består Montefalco Rosso hovedsageligt af Sangiovese druen tilført noget Sagrantino og Montepulciano. Denne druesammensætning giver en meget harmonisk vin med god balance, flot rød farve, syre og fin eftersmag, hvor man klart fornemmer Sangiovesens nuancer. Efter fermentering ligger vinen på store fade i 18 md., efterfulgt af 9 mdr. på ståltanke og minimum 6 mdr. på flaske.

En dejlig og ganske let drikkelig Rosso med gode frugtnoter af mørke bær, der passer fint til hverdagen og de fleste middagsretter med kød. Vinen drikkes bedst ung men kan også gemmes et antal år. Åbnes i god tid inden servering.

 Druer: 70% Sangiovese, 20% Sagrantino, 10% Montepulciano
2 glas i Gambero Rosso
Indhold: 0,75 l, Alkohol 14.5%
Webside: www.cantinapardi.it

Montefalco Sagrantino DOCG

Pardis Sagrantino er en fyldig vin med god balance mellem de kraftige tanniner og moden frugt, tobak- og spicy noter, der ender med en lang og elegant eftersmag – et super glas vin til prisen. Druerne kommer fra marker rundt om vingården og fermenteres på ståltanke med 8-10 dages skinkontakt. Derefter 18 md på barriques, 9-12 md. på ståltanke og 6 md på flaske før frigivelse. Vinen kan gemmes i mange år, hvor tanninerne langsomt bliver blødere. Den er dog allerede fint drikkeklar nu. Husk at åbne vinen min 2-3 timer før servering og dekantering anbefales. Passer til alle kraftige kødretter, oste og kan klare både julemad og mange krydrede asiatiske oksekødsretter.

Druer: 100% Sagrantino
3 Glas i Gambero Rosso
Indhold: 0,75l, Alkohol: 15%
Webside: www.cantinapardi.it

Sagrantino, Sacrantino DOCG – Pardi’s topvin

Dette er en super elegant og kraftfuld vin, hvor man klart fornemmer Sagrantino druens muligheder for at skabe næsten Barolo-agtige vine (moderne stil) med balancerede tanniner, en tør eftersmag og mørke fyldige frugtnuancer med tobaks- og spicy noter, der fuldender denne fantastiske vin. Druerne til topvinen kommer fra enkeltmarken Pietrauta i 280ms højde. Efter fermentering ligger Sacrantinoen 18 md. på barriques, 9-12 md i ståltanke og færdiggøres med op til 18 md på flaske. Vinen passer perfekt til kraftige kødretter, krydret mad, gode oste og vinterens gryderetter. Åbnes 2-3 timer før eller dekanteres inden servering. Vinen kan gemmes i adskillige år under de rigtige betingelser.

Druer: 100% Sagrantino
2 glas Gambero Rosso
Indhold: 0,75 l, Alkohol: 15%
Webside: www.cantinapardi.it

Pardi, Passito DOCG

Denne næsten forførende Passito kommer fra vores producent Pardi i Umbrien. Vinen er lavet på druen Sagrantino og det resulterer i en rigtig dejlig og fyldig dessertvin. Den laves på modne druer, der er naturligt tørret i 2 md. Efter fermentering ligger vinen samlet i 30 md på hhv. barriques og ståltanke.

Vinen egner sig til desserter med rød frugt og chokolade, tørkager, såvel som de fleste oste, fx blåskimmel og lagerede oste – gerne italienske. Passitoen er også perfekt i slutningen af ​​et måltid eller som meditationsvin i en hyggestund.

Vinen kan købes som enkeltflaske

Druer: 100% Sagrantino
Indhold: 0,375 l, Alkohol: xx%
1 glas i Gambero Rosso
Webside: www.cantinapardi.it