7Vini var i starten af juni på vintur til det sydlige Italien, nærmere betegnet Apulien, Basilicata og Calabrien, dvs hele ”støvlelandet”. Vi er af vore kunder gentagne gange blevet spurgt ind til vine fra den del af Italien, og vi planlægger snart at tage vine hjem fra en eller to gårde i regionen – og i øvrigt også fra en spændende vingård fra Etna regionen på Sicilien.

Hoveddruerne i regionen er Primitivo, Negroamora, Nero di Troia og Gaglioppo, alle rødvinsdruer,som også bruges i Rosé. Man dyrker i mindre udstrækning et antal druer fra andre dele af Italien bl.a. Aglianico, Aleatico, Falanghina, Montepulciano, Moscato og Sangiovese. Der er ikke mange gårde i regionen, som gør sig i internationale druer såsom Cabarnet Sauvignon, Merlot og Chardonnay og i givet fald anvendes disse druer typisk i blandinger for at tilføre en karakter til de lokale druer.

Vi hører om produktionen hos Alberto Longo

Vingårdene i regionen producerer primært vine baseret på lokale druer, som kun er kendte fra regionen, eksempler er: Bianco d’Alesasno, Fiona, Gaglioppo, Minutolo, Susumaniello og Verdeca. Flere af de vingårde, som vi besøgte, har derudover plantet et antal andre lokale vindruer, som ikke er i produktion i dag, for at søge nye typer af vine, ligesom man kikker på andre sorter af allerede dyrkede druer, bl.a. Primitivo. Alt i alt har vi oplevet en vinregion, hvor det sprudler med initiativer, og hvor vi har smagt mange rigtig gode og spændende vine – og hørt at vi har meget mere i udsigt de kommende år.

Der er fortsat en meget stor bulk vinproduktion i regionen – der er vingårde og kooperativer, som producer mange millioner liter vin årligt, som sælges billigt og er af tilsvarende kvalitet. Men der er i regionen et stigende antal vingårde, som selv flasker vin, og som arbejder målrettet med at forbedre kvaliteten. Flere af de besøgte vingårde er bl.a. meget opmærksom på brugen af egetræsfade til vinmodning, en vingård brugte f.eks. ikke eg overhovedet for at sikre, at Primitivo druens fulde smag kom til udtryk i vinen – de påstod, at man kunne smage, fra hvilken mark en given vin kom fra. Man er desuden opmærksom på, at forbrugerne i stigende grad vil have mindre voluminøse og “markelade” vine og gerne vine med en lavere alkohol procent.

Et andet karakteristika er, at de fleste besøgte vingårde er økologisk dyrkede, dvs. at man producerer helt uden brug af kunstig gødning og kemiske sprøjtemidler – dog er brug af kobber og svovl tilladt i produktionen. Nogle af vingårdene har desuden andre certificeringer. Andre vingårde er i praksis økologiske, men de gider ikke bureaukratiet med en få en certificering.

7Vini kommer som nævnt til at tage nogle vine hjem fra regionen. Vi tænker her specielt på vine baseret på Nero di Troia og Primitivo, men der ”smutter” nok nogle vine baseret på andre druer med. Og glæd dig – vi har fundet nogle rigtig gode kandidater, hvor kvalitet og smag er i højsædet – og prisen meget rimelig.