Le Bertille, Montepulciano, Toscana

Vi er glade for at kunne præsentere jer for 7Vinis første vingård fra Montepulciano. Vi har et stykke tid været på jagt efter den rigtige Vino Nobile producent – det lykkedes i 2020. Vingården Le Bertille er lidt af et scoop – det er super vin til meget rimelig pris. Læg dertil at vingården har den rigtige størrelse i forhold til vingårde, som vi gerne vil arbejde sammen med, og er et familieprojekt – alt det vi godt kan lide! Le Bertille startede produktion tilbage i 2001 og drives af faderen Saverio Roberti og de to døtre Oretta og Olimpia (winemaker), som vi har mødt ved et par lejligheder.

Le Bertilles vinmarker ligger i det smukke landskab lige nedenfor bjerget med Montepulciano by (ca. i 450 meters højde). Man råder over 22 ha, hvoraf 14 ha dyrkes med vin. I alt produceres ca. 65.000 fl./år. Druerne består af de typiske for området: Prugnolo Gentile (lokal Sangiovese klon), Ciliegiolo, Colorino, Canaiolo og en smule Merlot. I alt produceres 5 rødvine – vi har valgt at tage 3 vine hjem: Rosso di Montepulciano, Vino Nobile di Montepulciano og topvinen Vino Nobile Riserva. Alle vinene er af høj kvalitet og drikkelige nu. Vingården ligger midt i en gammel olivenlund med en lille sø. De historiske bygninger, der går tilbage til det 14. århundrede, er flot renoveret og indeholder også en skøn agroturismo, San Gallo. Montepulciano i sig selv er et besøg værd – og et godt alternativ til det mere turistede Montalcino kun 45 min. kørsel derfra. Og hvorfor ikke overnatte hos Le Bertille – og nyde den gode vine.

Le Bertille, Toscana Rosato

Druerne kommer fra et omhyggeligt udvalg af de mest ædle klaser af Sangiovese fra gårdens bedste vinmarker. Vinen har en fin og dyb lyserød farve. I duften finder man en blanding af kirsebær- og frugtnoter. Smagen er fyldig, vedholdende og tør med en blød finish. Druerne høstes skånsomt i hånden. Efter afstilkning presses druerne let og overføres til gæringstanken. Efter et par timers kontakt med skindet fjernes saften og gæres separat i rustfri ståltanke ved en kontrolleret temperatur. Til sidst ligger den på den fine most i 5-6 måneder, før den klargøres til aftapning.

Vinen passer fint til lettere retter såsom pasta, tærte og lign.  men kan også bruges som aperitif. Vinen serveres optimalt ved 10-12 grader C.

Druer: 100% Sangiovese,
Indhold: 0,75l, Alkohol 14.5%
Webside: www.lebertille.com

Le Bertille Rosso di Montepulciano, DOC

Det er en fremragende vin til det hele – den leverer fint til de klassiske italienske retter m.m. Vinen kan drikkes lige efter åbning og er en god hverdagsvin. Vinen produceres på 80% Sangiovese, 10% Ciliegiolo og 10% Canaiolo (de sidste på gamle vinstokke, der var på ejendommen oprindeligt. Macerationen foregår over 2 dage, hvorefter den malolaktiske fermentering sker i ståltanke. Derefter lageres vinen på mindre slovenske bottis (fade) i 8 md. og inden frigivelse yderligere 4 md. på flaske.

Et super glas vin til en enhver lejlighed. Der er en fin balance mellem frugt, syre, tanniner og ikke for meget fad. Vinen kan gemmes i flere år. Serveres ved 16-18 grader C.

Druer: 80% Sangiovese, 10% Ciliegiolo og 10% Canaiolo
Bibenda 3 klaser.
Indhold: 0,75l, Alkohol: 13.5%
Webside: www.lebertille.com

Le Bertille, Vino Nobile di Montepulciano DOCG

Den ægte Vino Nobile, der oprindeligt er en af de 4 kongevine i Italien, der også tæller Barolo, Babaresco og Brunello og som alle var de første italienske vine som opnåede DOCG status i 1980. Her får vi en Vino Nobile i traditionel stil med fine frugtnuancer, balancerede tanniner og en fin lang eftersmag. Vinen produceres på 90% Sangiovese, der typisk suppleres med 10% af to andre druer tilladt for applikationen: Colorino og Canaiolo, der giver ekstra farve og frugt til vinen. Vinen gennemgår først en lang maceration og derefter malolaktisk fermentering i store slovenske kar. Vinen lagres først på små slovenske fade (5,5hl) i 12 md. og yderligere 12 md. på store slovenske bottis. Den dejlige vin færdiggøres med 1 år på flaske inden frigivelse (stort set de samme som den mere kendte Brunello).

Vinen passer til de fleste kødretter – både gryderetter og ovnstegte udskæringer samt ikke mindst en god svampe risotto eller gode oste. Vinen bør åbnes i god tid inden servering. Vinen kan lagres i 5+ år og den fine balance mellem tanniner, moden frugt og elegance vil bliver yderligere forstærket. Serveres ved 18-20grader C. lidt afhængig af den pågældende ret.

Druer: 90% Sangiovese, 10% Canaiolo og Ciliegiolo
1 glas i Gambero Rosso, Bibenda 4 klaser
Indhold: flaske 0,75 l, alkohol: 13,5%
Webside: www.lebertille.com