Zorzettig, Spessa di Cividale, Friuli’s Colli Orientali, FVG

Zorzettig er vores anden vingård fra regionen Fruili Venezia Giulia (FVG) – en region, der byder på nogle af italienske bedste hvidvine samt et stort udvalgt af rødvine til fornuftige priser. Vores to gårde repræsenterer samtidig to forskellige terroirs og DOCs i Friuli, hvilke betyder meget på disse kanter – ikke mindst pga. de specielle jordbundstyper og dominans af Ponca ler i mange vinområder. Zorzettig er en af vores største vingårde til dato, som vi har prøvesmagt gennem et par år. Vi har specielt udvalgt dem pga. de meget rimelige priser og den vedvarende høje kvalitet. Det store udvalg består af en linje billigere dagligdagsvine samt topserien, MYO – med udvalgte topvine (de fleste med 2 glas i Gambero Rosso). Der er tale om vine produceret på de mange regionale druesorter samt udvalgte internationale typer. Zorzettig ejes og drives i dag af den dynamiske Annalisa Zorzettig sammen med et større team. Der dyrkes vin på bæredygtige metoder på ca. 120 ha. og en produktion på 800.000 flasker årligt. Vingården er i konstant udvikling, og mens vi besøgte gården i 2021 var man tæt på færdiggørelse af deres nye vineri med et nyt smage- og besøgscenter. Der er også overnatningsmuligheder på Zorzettig’s Relais – et besøg værd.

Zorzettig, Friulano, DOC

Denne Friulano vin fra Zorzettig har en flot friskhed med god fylde og aromatiske noter. Vinen er lagret i ståltanke i 6 måneder efterfulgt af en periode i flasken. Man finder mineralitet og intensitet i vinen og der fornemmes både noter af acacia blomster, æbler og mandler. Det er en super vin til prisen.

En dejlig vin til forskellige forretter, salami, fisk og skaldyr eller som aperitif. Skal drikkes ung, men kan gemmes i nogle år. Vinen serveres ved 10-12 grader.

Druer: 100% Friulano
2 glas i Gambero Rosso
Indhold: flaske 0,75 l, Alkohol: 13,0%
Website: http://www.zorzettigvini.it/

Zorzettig, Pinot Grigio, DOC

Denne Pinot Grigio  vin fra Zorzettig er har flot friskhed med god fylde og aromatiske noter. Vinen er lagret i ståltanke i 6 måneder efterfulgt af en periode i flasken. Vinen har en sprød frugt i bouquet og smagen af bl.a. nektarin og pære, og er harmonisk og fyldig. Det er en super vin til prisen.

En dejlig vin til fisk og skaldyr, skinker eller gul ost. Vinen kan drikkes ung, men kan også gemmes nogle år. Vinen anbefales serveret ved 10-12 grader.

Druer: 100% Pinot Grigio
2 glas i Gambero Rosso
Indhold: flaske 0,75 l, Alkohol: 13,0%
Website: http://www.zorzettigvini.it/

Zorzettig, Ribolla Gialla, IGT

Denne Ribolla Gialla vin fra Zorzettig er har flot friskhed med god fylde, livlig og frisk. Vinen er lagret i ståltanke i 6 måneder efterfulgt af en periode i flasken. Vinen har en tør og frisk smag, en fin syre, og man smager kiwi, akacieblomster og gyldne æbler. Det er en super vin til prisen.

En dejlig vin til forskellige forretter, fisk, skalddyr og retter med frisk Mozzarella ost. Vinen skan drikkes ung, men kan også gemmes nogle år. Vinen serveres ved 10-12 grader.

Druer: 100% Ribolla Gialla
2 glas i Gambero Rosso
Indhold: flaske 0,75 l, Alkohol: 13,0%
Website: http://www.zorzettigvini.it/

Zorzettig, Sauvignon, DOC

Denne Sauvignon vin fra Zorzettig er har flot friskhed med god fylde fyldt med aromatiske noter. Vinen er lagret i ståltanke i 6 måneder efterfulgt af en periode i flasken. Vinen er fyldig, elegant og intens, og der er smagsnoter af passionsfrugt, citrus og grapefrugt. Det er en super vin til prisen.

En dejlig vin til retter med asparges, havfisk, spaghetti og burrata retter eller som aperitif. Vinen kan drikkes ung, men kan også gemmes nogle år. Vinen serveres ved 10-12 grader.

Druer: 100% Sauvignon
2 glas i Gambero Rosso
Indhold: flaske 0,75 l, Alkohol: 13,5%
Website: http://www.zorzettigvini.it/

Zorzettig, Franconia, IGT

Franconiadruen findes i Italien primært i Veneto, Alto Adige og Friuli regionerne og er primært kendt ved sit østriske navn Blaufränkisch. Vinen er farverig, frisk, let og mellemfyldige med en mild tekstur. Vinen er modnet i 8 måneder, 20% på fransk eg og 80% på ståltanke efterfulgt nogle måneder på flaske. Man mærker i vinen vis sødme med noter af blommer og mørk kirsebær.

En dejlig vin til hvidt kød, oste og visse pizzaer. Vinen kan drikkes ung men kan også gemmes nogle år. Vinen serveres optimalt ved 14 grader.

Druer: 100% Franconia
Indhold: flaske 0,75 l, Alkohol: 12.5%
Website: http://www.zorzettigvini.it/

Zorzettig, Cabernet Sauvignon, DOC

Cabernet Sauvignon druen dyrkes i mindre udstrækning i Italien og i dette tilfælde som en vin kun baseret på denne drue. Vinen er modnet i 8 måneder, 20% på fransk eg og 80% på ståltanke efterfulgt nogle måneder på flaske. Vinen har en fin kompleksitet og struktur, man bliver mødt af en smag af solbær og brombær med en antydning af grøn peber.

En dejlig vin til rødt kød, lam og modne oste. Vinen kan drikkes ung men kan også gemmes op til 10 år fra produktionsåret. Vinen serveres optimalt ved 16 grader.

Druer: 100% Cabernet Sauvignon
Indhold: flaske 0,75 l, Alkohol: 13%
Website: http://www.zorzettigvini.it/

Zorzettig, Pinot Nero, IGT

Pinot Nero, eller Pinot Noir som druen også kendes som, er en kendt italiensk drue der ofte dyrkes i områder med lidt køligere klima. Vinen er modnet i 8 måneder, 20% på fransk eg og 80% på ståltanke efterfulgt nogle måneder på flaske. Vinen har en tydelig struktur med noter af kirsebær og hyben i næse og smag efterfulgt at en snert af nelliker.

En dejlig vin til hvidt kød, oste og visse pizzaer med svampe og svinekød. Vinen kan drikkes ung men kan også gemmes op til 10 år fra produktionsåret. Vinen serveres optimalt ved 16 grader.

Druer: 100% Pinot Nero
Indhold: flaske 0,75 l, Alkohol: 13%
Website: http://www.zorzettigvini.it/

Zorzettig, Myo Schioppettino, DOC

Schioppettino druen findes primært i Friuli regionen og byder på fyldige vine, som er intense og rige på smag men føles fløjlsagtige i munden. Vinen er modnet i 18 måneder på egetræsfade og efterfølgende 6 måneder på flaske. Vinen viser en flot harmoni mellem krop, tanniner og den intensitet frugtig og krydret bouquet – man mærker en smag af moden rød frugt, vilde brombær og sort peber.

En dejlig vin til retter pastaretter gerne med vildtsovs, stegt and og grillet ål. Skal drikkes ung, men kan gemmes også fint gemmer et antal år. Vinen serveres ved 17-18 grader.

Druer: 100% Schippettino
Indhold: flaske 0,75 l, Alkohol: 13%
2 glas i Gambero Rosso
Website: http://www.zorzettigvini.it/

Zorzettig, Myo Pignolo, DOC

Pignolo druen findes primært i Friuli regionen og byder på fyldige vine, som er intense og rige på smag. Vinen er modnet i 18 måneder på egetræsfade og efterfølgende 6 måneder på flaske. Der er en varm og vedholdende struktur i vinen med en del tanniner – man mærker en smag af krydderier, kirsebær og sød lakrids.

En dejlig vin til retter pastaretter gerne med vildtsovs, stegt and og grillet ål. Vinen kan drikkes nu, men kan også udvikle sig i op til 20 år fra høståret. Vinen serveres ved 17-18 grader.

Druer: 100% Pignolo
Indhold: flaske 0,75 l, Alkohol: 13%
2 glas i Gambero Rosso
Website: http://www.zorzettigvini.it/

Zorzettig, Picolit, DOCG

Picolit druen findes primært i Friuli regionen og byder på en fyldige dessertvin, som er intens og rig på smag med bløde tanniner. Vinen er modnet i 12 måneder på egetræsfade og efterfølgende 6 måneder på flaske. Vinen viser en flot struktur og smag med overtoner af tørret frugt (abrikos og tropisk frugt) og et hint af muskatnød.

Druer: 100% Picolit
Indhold: flaske 0,5 l, Alkohol: 13,5%
Website: http://www.zorzettigvini.it/