Casaloste, Toscana

For os var det en fornøjelse at besøge Casaloste og møde Emilie og Giovanni Battista d’Orsi i oktober 17. Vi har mødt dem ved et par lejligheder tidligere og smagt deres fremragende vine – nu var vi klar til at tale om samarbejde og import (efter at have smagt os i gennem et hav af Chianti Classico vine). Den lille vingård ligger lidt nord for Panzone i ca. 400 m højde og råder over kun 18 ha i skønne omgivelser, hvor der også tilbydes agriturismo (bed & breakfast). Emilie tog imod os og fortalte meget levende om deres vinrejse, mens vi blev vist rundt på vingården med den spændende historie. Det hele startede for godt 25 år siden, da den ønolog og landbrugsuddannede Giovanni fandt ejendommen og med familiens lånte penge kunne starte på vineventyret. Og det har været en sand rejse frem til i dag som en af de førende Chianti Classico (CC) producenter i Panzone, der høster stor international anerkendelse – senest udvalgt blandt 12 CC vine i Decanter januar 2018.

iovanni og Emilie har fra starten ønsket at producere vin efter økologiske principper, og de var blandt de første i Chianti i starten af 1990erne, længe før den økologiske vinklassifikation blev vedtaget i Italien.
Casaloste producerer i dag 5 vine med hovedfokus på de Sangiovese baserede CC vine, men også en IGT på Merlot og et par entry-level vine.

Vi har valgt at fokusere på topvinene: CC Riserva og CC Gran Selezione. Med veltrimmede vinstokke og med tryllerier i kælderen (som de selv kalder et krydsfelt mellem tradition og innovation) fremkommer Giovanni og hans lille familie-team med top CC. Det er ikke billige vine, men vi vurderer, at der er et marked for denne kvalitet/pris kombination i vores vin-netværk.

Casaloste, Chianti Classico Riserva DOCG  

Casasloste Chianti Classico Riserva kommer fra udvalgte druer og efter en nænsom fermentering af druerne i 20-25 dage ligger vinen på franske barriques 14-20 måneder (størstedelen brugte fade) og yderligere nogle måneder på flaske. Som reglerne for Chianti Classico tillader det, består riservaen af ca. 95% Sangiovese og 5% andre druer – typisk til at give vinen mere farve og struktur. Der er tale om en meget harmonisk vin med typisk Chianti næse med friske kirsebær, let ædeltræ, balsamico afrundende med en fin finish og tanniner. Vinen passer perfekt til de fleste kødretter – gerne gryde eller ovnretter (simmeretter) eller modne oste. Husk vinen bør trækkes op i god tid (eller dekanteres) – så opnås det fulde potentiale af denne dejlige vin. Vinen kan gemmes 5-10 år under egnede forhold.

Druer: min. 95% Sangiovese, 5% andre druer, typisk Merlot.
Indhold: flaske 0,75 l, alkohol: 14%
Webside: http://casaloste.com

Casaloste, Chianti Classico Gran Selezione DOCG 

Gran Selezione 2011 er en ”cru-vin”, hvor druerne kommer fra de bedste markeder på hhv. øst- og vestsiden af ejendommen – plantet for 25 år siden og høstes primo oktober. Efter fermenteringen ligger vinen først ca. 18 md. på franske barriques (både nye og brugte) efterfulgt af 12-18 md. på store bottis (fade). Denne elegante vin er koncentreret med mørk frugt og stor fylde og behagelige tanniner, der langsomt åbner sig op i glasset – dette er en stor Chianti Classico når det er bedst. I duften fornemmer man både blommer, kirsebær, sød tobak, lakrids og balsamico mm. Vinen fremstilles på 100% Sangiovese. Kan med fordel nydes med kødretter fx Tagliatta, vildt, vildsvin, som man gør i Chianti eller modne oste. Vinen bør åbnes i rigtig god eller dekanteres. Kan nemt gemmes 5-10 år – og i de bedste år meget længere. Serveres ved ca. 18c. iflg. Casaloste. Der er tale om en fremragende vin, hvor man får hele essensen af Italien i en flaske. Det bliver ikke meget bedre…J

Druer: 100% Sangiovese
JS 93 pt., WS 92 pt., Doctor Wine 96 pt. m.fl. i 2011-udgaven (første årgang)
Indhold: flaske 0,75 l, alkohol: 14,5%
Webside: http://casaloste.com