Le Bertille, Montepulciano, Toscana

Vi er glade for at kunne præsentere for jer for 7Vinis første nye vingård i 2020. De sidste par år har vi været på jagt efter den rigtige Vino Nobile producent – det er nu lykkes. Vingården Le Bertille er lidt af et scoop – det er super vin til meget rimelig pris. Læg dertil at vingården har den rigtige størrelse i forhold til vingårde, som vi gerne vil arbejde sammen med, og er et familieprojekt – alt det vi godt kan lide! Le Bertille startede produktion tilbage i 2001 og drives af faderen Saverio Roberti og de to døtre Oretta og Olimpia (winemaker), som vi har mødt ved et par lejligheder.

Le Bertilles vinmarker ligger i det smukke landskab lige nedenfor bjerget med Montepulciano by (ca. i 450 meters højde). Man råder over 22 ha, hvoraf 14 ha dyrkes med vin. I alt produceres ca. 65.000 fl./år. Druerne består af de typiske for området: Prugnolo Gentile (lokal Sangiovese klon), Ciliegiolo, Colorino, Canaiolo og en smule Merlot. I alt produceres 5 rødvine – vi har valgt at tage 3 vine hjem: Rosso di Montepulciano, Vino Nobile di Montepulciano og topvinen Vino Nobile Riserva. Alle vinene er af høj kvalitet og drikkelige nu. Vingården ligger midt i en gammel olivenlund med en lille sø. De historiske bygninger, der går tilbage til det 14. århundrede, er flot renoveret og indeholder også en skøn agroturismo, San Gallo. Montepulciano i sig selv er et besøg værd – og et godt alternativ til det mere turistede Montalcino kun 45 min. kørsel derfra. Og hvorfor ikke overnatte hos Le Bertille – og nyde den gode vine.

Rosso di Montepulciano DOC

Fakta om vinen: Det er en fremragende vin til det hele – den leverer fint til de klassiske italienske retter m.m. Vinen kan drikkes lige efter åbning og er en god hverdagsvin. Vinen produceres på 80% Sangiovese, 10% Ciliegiolo og 10% Canaiolo (de sidste på gamle vinstokke, der var på ejendommen oprindeligt. Macerationen foregår over 2 dage, hvorefter den malolaktiske fermentering sker i ståltanke. Derefter lageres vinen på mindre slovenske bottis (fade) i 8 md. og inden frigivelse yderligere 4 md. på flaske.

Et super glas vin til en enhver lejlighed. Der er en fin balance mellem frugt, syre, tanniner og ikke for meget fad. Vinen kan gemmes i flere år. Serveres ved 16-18 grader C.

Druer: 80% Sangiovese, 10% Ciliegiolo og 10% Canaiolo

Bibenda 3 klaser.

Indhold: 0,75l, Alkohol 13.5%

www.lebertille.com

Vino Nobile di Montepulciano, DOCG

Fakta om vinen: Den ægte Vino Nobile, der oprindeligt er en af de 4 kongevine i Italien, der også tæller Barolo, Babaresco og Brunello, og som alle var de første italienske vine, som opnåede DOCG status i 1980. Her får vi en Vino Nobile i traditionel stil med fine frugtnuancer, balancerede tanniner og en fin lang eftersmag. Vinen produceres på 90% Sangiovese, der typisk suppleres med 10% af to andre druer tilladt for applikationen: Colorino og Canaiolo, der giver ekstra farve og frugt til vinen. Vinen gennemgår en lang maceration og derefter maloaktisk fermentering i store slovenske kar. Vinen lagres først på små slovenske fade (5,5 hl) i 12 md. og yderligere 12. md på store slovenske bottis. Den dejlige vin færdiggøres med 1 år på flaske inden frigivelse (stort set samme procedure som den mere kendte Brunello).

Vinen passer til de fleste kødretter – både gryderetter og ovnstegte udskæringer samt ikke mindst en god svamperissotto eller gode oste. Bør åbnes i god tid inden servering. Vinen kan lagres i 5+ år, og den fine balance mellem tanniner, moden frugt og elegance vil blive yderligere forstærket. Serveres ved 18-20 grader C lidt afhængig af den pågældende ret.

Druer: 90% Sangiovese, der typisk suppleres med 10% af to andre druer tilladt for applikationen: Colorino og Canaiolo

2 glas i Gambero Rosso, 4 klaser i Bibenda

Indhold: 0,75 l, Alkohol: 13.5%

Website: www.lebertille.com

Vino Nobile di Montepulciano, Riserva  DOCG

Fakta om vinen: Topvinen fra Le Bertille er et super glas til prisen og viser, at en ægte Vino Nobile kan matche op med andre italienske topvine. Det er historisk vin lavet på traditionel vis i slovenske kar. Efter fermenteringen lageres vinen først på små nye slovenske bottis (5,5 hl) i 12 md. (som det bør være og uden lagring på franske barriques!). Riservaen lageres efterfølgende i 18 md. på store bottis ( 40 hl) og yderligere 12 md. på flaske. Den samlede lagring er 3½ år.

Vinen kan i den fine årgang 2013 åbnes stort set fra flasken, men åben den alligevel gerne i god tid for at opnå det fulde potentiale. Riservaen smager hamrende godt (Ole var helt solgt;) og man får en fin balance mellem moden frugt med duft af bl.a. granatæble, balancerede tanniner og en afrundet lang eftersmag. Vinen passer til de fleste kødretter, men pas lidt på med kraftige krydderier – det er raffineret vin, der skal have lov til at udfolde sig i glasset. Mht. ost bør de ikke være for kraftige. Hvis det skal være, kan vinen gemmes adskillige år, men drik den dog snart. Vinen åbnes i god tid og serveres ved 18-20 grader C. Enjoy.

Druer: 90% Sangiovese og 10% med en blanding af Canaiolo og Colorino.

2 glas i Gambero Rosso, 4 klaser i Bibenda

Indhold: 0,75 l, Alkohol: 13.5%

Website: www.lebertille.com